söndag 30 november 2008

In på bara kroppen

Det går ju mode i allt. Byxor, tröjor, skor, mössor, schalar,smycken osv. Och så även underkläder. Jag skulle ju inte blogga om mode, men kunde inte låta bli.
Mig veterligen så var det fransmännen som började det där med modet, att det alltid varit och är fransmännen som sätter ribban. Kan nog vara så, läste att modeskapare från Frankrike flydde till Italien under några Franska upprorsår och som sen återkom till Frankrike för att fortsätta ”sätta” ribban i modevärlden. Det har dom ju fortsatt med, men andra modeskapare från andra länder flåsar dom tätt i nacken idag.

Från begynnelsen var vi ju nakna enligt bibeln, ända tills Eva inte kunde motstå frestelsen som en mordern kvinna och bita i det goda äpplet. Vi blev syndare och måste skyla oss, ett höftskynke eller möjligt ett skrevklädnad var vad vi använde långt in på forntiden.

Den första kända korsetten är ifrån 1500-talet f.kr. En korsettliknade kläde som bars av Ormgudinnan från Knossos-Palatset. Under antiken bar kvinnor en slags bh som var hopsatt med klänningen, men inga byxor. Fram till medeltiden hade män heller inga byxor under. Kvinnor fick absolut inte visa sina särkar dom hade under, då var man en fallen kvinna. Nu kom det som vi idag skulle kalla strumpbyxa utan något i grenen. Hölls uppe med band i midjan. Under den senare medeltiden blev modet att man kunde ha lite uppstickande linne vid bröstet, nertill kunde fållen visas.

På 1500-talet e.kr så var Italien först med att börja med korsett. Aristokratin var de enda som fick bära dessa dyrgripar, ett sätt att visa att man kom från ett högre stånd. Spanien följde snabbt efter. Nu utvecklades korsetten och man använde horn och valben för att få den så styv som möjligt. Men det var fortfarande rikemanskläder.
Fram till 1800-talet hade vi byxor med strumpor, även kvinnor, kvinnorna fäste sina ”strumpor” i korsetten,eller med ett band över knät. Innan 1800-talet hade man som mest någon form av särk om man kom från de lägre stånden. Men nu började det hända saker, bomullen blev billigare och de lägre stånden hade nu också råd att sy upp de moderna underkläderna. Långkalsong utan fot med lucka baktill för män. Kvinnor började använda en ”ny” underbyxa, två knälånga byxben som knöts omlott med midjeband, men fortfarande öppen i grenen.
1851 uppfanns symaskinen av Isaac Merrit Singer, vilket blev början till masstillverkning.
Korsetten hade sin storhet under 1800-talet, högståndet snörde till sig så dom ”ofta” svimmade. Läste att dom kunde snöra sig så hårt att dom punkterade levern. Då hade bondekvinnorna det lättare. Dom använde ett lösare livstycke som var lite lättare att andas i.
Inte nog med att man snörde sig, man skulle ha en vacker utputande rumpa också. En turnyr, här kunde man ha en stjärtkudde eller ett stålställ som gjorde rumpan tre/fyra gånger större än den var. Sent 1800-tal in på 1920-talet skulle det även vara en getingmidja. Och kvinno underbyxor hade nu sytts ihop i grenen, mammelucken var ett faktum. Med sina ankellånga ben, lite pösiga, knöt manihop dom med ett band i midjan men även strax under knät. Med vackra spetsar nertill

1900-talet gick in i en ny era, med ett nytänkande. Bh föddes. Det sägs att Behån fyllde 100 år förra året, men jag ha inte märkt av något firande av detta revolutionära plagg. Vogue var först med att 1907 mynta ordet ”Brassiere” ( Bröstplattare) Idag säger vi på engelska Bra, Sverige, Tyskland, Danskar och Hållandare säger bh eller behå. Men vem var först då. Enligt historien så var det en kvinna från Manhatten 1910. Den då 19 åriga Mary Phelps skulle på fest och tyckte att den nya klänningen var för genomskinlig så hon tog två sidennäsdukar och sydde ihop dom med ett rosa band för att hålla brösten på plats. Hon sökta patent 1914 och försökte lansera nyhetn, men hon tyckte det gick för trögt. Så hon sålde därför patentet för 1500 dollar till Warner Bros Corset Company. Senare gjordes en värdering som värderades till 15 miljoner dollar.
Att behån sen kommit för att stannat vet vi ju, den har bara blivit bättre och bättre. 1922 får behån dina kupstorlekar, A-D. på 1920-talet ville modet att kvinnan skulle ha en platt byst, men till mannens förtjusning ändrades det igen in på 30-talet. Under 1950-talet kom en annan bra finnes, stretchen. Nu kom även korsetten på modet, man skulle ha smal midja och markerad byst. Men sen under 1960-1970-talet så kom frigörelsens tid, på 60-talet brände man behåar på bål. 1967 kom den så kallade Wonderbran och var väldigt populär, det gjordes tv reklam om den in på 70-talet. Vi skulle nu ha en mer mjukare bh, med mer naturmaterial. Efter frigörelsen kom självständighetens tid, bh försäljningen ökar lavinartat under 1980-talet och då även korsetten kom på tal igen. Vi har nu kommit att utveckla det mest intima plagget vi äger, men ändå så gör korsetten sina insprång genom tiden, från den först kända 1500 f.kr till idag 2008. Vilket fantastiskt plagg det måsta vara som återkommer hela tiden, eller….

Som några kanske vet så säljer jag ju exklusiva underkläder ifrån PXC (http://www.pxc.se/ ) och är väldigt intresserad av historiken runt detta ämne.





Vi släljare här på Gotland har även haft en rellativ stor underklädsmodevisning på Borgen, vilket gjorde succé. Ägaren för PXC kom över till vår ö för att hålla showen. Då var vi fem säljare idag har vi förökat oss






Men man kan ju vara intresserad av vad andra gör för att öka ”flärden”, så i fredags, den 28/11 var jag på en underklädsvisning på Visby Hotel och såg några fantastiska Marieantoinette inspirerande korsetter. Otroligt vackra skapelser gjorda av Berith Sernelius Meier. ( Läs artikel om henne på www.helagotland.se/ga/artikel.aspx?articleid=4540330 ) Att känna vibrationerna från dåtid in till nutid, tjejerna som gick på catwalken var otroligt duktiga och dom fick oss att känna att vi vandrade ca 200 år tillbaka i tiden. Spegelsalen på Visby Hotel i kombination med 1600-1700tals musik gjorde sitt till att öka känslan.
Ser fram emot att nu följa utvecklingen i denna bransch, Jag vet ju att korsetten är på intåg igen och blivit väldigt populär. Idag sitter den inte under kläderna utan man har den utanpå eller använder den som ett liv utan några andra kläder som en egen prydnad.










4 kommentarer:

Murveln funderar sa...

Går långkalsongen för herrar med den lilla praktiska skitluckan bak en ny vår till mötes?
Det perfekta plagget för "brynjamännen" som hinkar bers framför "Tipsextra" på lördagarna!
Å fram för strumpebandshållare, stay-ups för kvinnsen!
Grrrr

Maria Gutebring sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Maria Gutebring sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Maria Gutebring sa...

De underbara Marie-Antoinette-inspirerade korsetterna finns på hemsidan Marie Antoinetter Revisited

http://marie-antoinetterevisited.eu/

Maria